Haber

S-300’ler Yunanistan’da yeniden gündemde

1990’lı yıllarda komşu Yunanistan’da Kıbrıs Cumhuriyeti üzerinden Girit’e konuşlandırılan S-300 tipi hava savunma sistemi yeniden gündemde. Yunan yetkililer, ABD’nin Ukrayna’ya hava savunma sistemi tahsis etme “telkinini” inkar etmese de, füzelerin Yunanistan’da kalacağı görüşünü dile getirdiler.

Muhalefete yakın Efimerida ton Sintakton gazetesinde yer alan haberde, ülkemize ait S-300 uçaksavar füzelerinin Ukrayna’ya gönderilip gönderilmemesi konusunda uzun süredir yoğun bir lobicilik yapılıyor. Bu konudaki en büyük başrol oyuncusu, 90’ların sonunda patlak veren krizi yatıştırmak için devreye giren ve Yunanistan’ın bu silah sistemini tedariğini bir türlü sindiremeyen Amerikan faktörü oldu.

Rus yapımı hava savunma sisteminin Girit’e konuşlandırılması sürecine değinen gazete, “Ukrayna’daki savaşı ideal bir fırsat olarak gören Amerikalılar, Ukraynalıların bildiklerini ileri sürerek bu silahları temin etmesi için Yunan hükümetine baskı yapmaya başladı. S-300’ler nasıl kullanılır? verildi.

Atina’da yer alan son bilgilere göre S-300 konusu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Ekim ayı ortasında Ukrayna’ya yaptığı ziyarette gündeme geldi. Dendias o sırada, “Askeri teçhizat değişimi hakkında alenen konuşmamayı tercih ederim, ancak başbakanımın doğrudan talimatı üzerine meslektaşımı durum hakkında özellikle bilgilendirdim” demişti ve Dedeağaç’ın askeri teçhizatın transferindeki kilit rolünü teyit ediyordu. Amerika Birleşik Devletleri ve NATO için Ukrayna’ya.

TÜRKİYE’YE ASKERİ KAYNAKLAR İMZALANDI

Efimerida ton Sintakton, S-300 ile ilgili son tartışmalar hakkında Atina’daki askeri kaynakların görüşünü istedi. Kaynaklar, S-300’lerin Ukrayna’ya tesliminin gündemde olmadığını belirterek, “Birkaç nedenden dolayı S-300’leri verme şansımız yok. Bunların en değerlisi, günlük bir tehdidin yansıması. Özellikle Türkiye’den gündemde. Ayrıca S-300 “Yarattığı sıkıntıdan (Kasım ortasında Polonya’ya düşen ve iki kişiyi öldüren Ukrayna füzesi) sonra Ukraynalılar S-300 konusunu ‘dondurdu’” yorum yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu