Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığını BM’ye bildirmeliyiz
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığını ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından toplanan delillerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sunulması gerektiğini belirtti.
Bakan Tunç, Başkent Millet Bahçesi’nde hükümlü ve tutukluların ürettiği eserlerin sergilendiği Atölyeler Ürün ve El Sanatları Fuarı’nın açılışına katıldı.
Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girdiğimizi belirten Tunç, Türk Yüzyılına doğru emin adımlarla ilerleyeceklerini vurguladı.
Gazze’de katliamın devam ettiğini, yüzde 80’i kadın ve çocuk olmak üzere 11 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini belirten Tunç, “Maalesef 5 bine yakın çocuk dünyanın gözü önünde katledildi, soykırım yapıldı. İşlenmiş bir insanlık suçu işlenmiştir ve işlenmeye de devam etmektedir.” “Soykırım ve insanlığa karşı suçlar işlenirken uluslararası sistemin bu suçları önleme konusunda yetersiz olduğunu ne yazık ki bir kez daha görüyoruz.” İfadelerini kullandı.
İşlenen suçların delillerinin toplanması gerektiğine işaret eden Tunç, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi bölgede hızla harekete geçmeli, delilleri toplamalı ve bu delilleri, bu savaş suçlularının ve soykırımın bulunduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sunmalıdır. Gelecekte suçlular yargılanacak, bu zaten tüm dünyanın gözü önünde oldu.” “Bu suçların kanıtlarını ortaya çıkarmak için çalışması gerekiyor.” dedi.
Türkiye’nin her zaman Filistinlilerin yanında olduğunu belirten Tunç, “Türkiye olarak orada bağımsız bir Filistin devletinin kurulması yönündeki görüşlerimizi her platformda dile getiriyoruz.” söz konusu.
Cezaevlerinde 64 bin kişi okuyor
Tunç, modern ceza hukukunun öncelikle hata yapan kişinin cezalandırılmasını öngördüğünü, daha sonra bireylerin suça eğilimini ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirtti.
Bu konuda devletlerin misyonlarının olduğunu belirten Tunç, İşyerleri Kurumu’nun kurulmasının ardından Türkiye’de çok önemli adımların atıldığına dikkat çekti.
Tunç, cezaevlerinin aynı zamanda eğitim kurumu olduğunu ve her aşamada eğitim alan mahkûmların bulunduğunu, mesleki eğitim merkezinde çıraklık ve kalfalık eğitimi alan birçok kişinin meslek sahibi olduğunu kaydetti. Tunç, cezaevlerinde her kademede eğitim gören toplam kişi sayısının 64 bin olduğunu bildirdi.
İşyeri Kurumlarının fabrikaya dönüştüğünü belirten Tunç, “Bugüne kadar 1700’ün üzerinde atölye ve tesiste, 200’ün üzerinde meslek dalında 30 binin üzerinde hükümlü ve tutuklu, ücret ve kısa vadeli sigorta alarak üretime destek veriyor. Ülke genelinde 364 ayrı merkezde faaliyet gösteren, “Çalışma yurt sistemimiz ülke ekonomimize katkı sağlıyor. Buradan kazandığımız geliri adaletin hizmetinde harcıyoruz.” bilgisini paylaştı.
Geçtiğimiz ay ceza infaz kurumlarında açılan mesleki eğitim merkezi sayısının 42’ye çıktığına dikkat çeken Tunç, Kovid-19 salgını döneminde de 79 milyon maske üretildiğini söyledi.
“Hakim ve savcı yardımcısı sistemi 2024’te başlayacak”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son yıllarda adalete erişim konusunda birçok yenilik yapıldığına, fiziki yapıların yanı sıra insan kaynağının da yenilendiğine dikkat çekti.
2002’de 9 bin olan hakim ve savcı sayısının bugün 24 bine ulaştığını belirten Tunç, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ihraç edilen 4 bin 500 kişinin yerine yeni hakim savcıların getirildiğini söyledi.
Bakan Tunç, “2024 yılı itibarıyla 2 yıllık hakim-savcı adaylığı yerine 3 yıllık hakim-savcı yardımcılığı sistemini başlatıyoruz. 23 Aralık’ta sınava girecek arkadaşlarımız artık göreve başlayacaklar” dedi. Hakim ve savcı yardımcısı olarak ilk yıl Türkiye Adalet Akademisi’nde eğitim görecekler.” “Teorik eğitimlerini tamamlayacaklar. Son iki yıldır tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında usta-çırak ilişkisi içinde çalışıp kürsüye çıkacaklar.” dedi.
Hukuk Meslekleri Giriş Sınavı’nın 2024 yılında yürürlüğe gireceğini ve bu sınavı geçenlerin avukat, hakim ve savcı olabileceğine işaret eden Tunç, yargıda mevzuat eksikliğinin bulunmadığını ve iyileştirilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi. Mevzuat.